Міф перший: Якщо ви не можете платити за незалежних від вас причин, наприклад, втратили роботу, захворіли або на довгий час виїжджали за кордон на підробітки, то МФО має призупинити нарахування відсотків і штрафних санкцій.

Насправді все абсолютно навпаки, МФО не хвилюють ваші сімейні або інші проблеми, вони комерційна організація, основна мета якої - це заробити гроші. Законодавство не дає ніяких поблажок людині, у якого тимчасово виникли фінансові труднощі.

Міф другий: Якщо ви мати одиначка, і брали мікропозик на утримання або лікування дитини, то мікрофінансових організація повинна вам піти на поступки, оскільки ви по законодавству ставитеся до малозахищених категорій громадян.

Насправді ваш правовий статус матері-одиночки на кредитні правовідносини ніяк не впливає. Держава не втручається в договірні відносини між фізичними особами та фінансовими організаціями. Будь-які договори, які ви укладаєте, полягають на ваш особистий страх і ризик.

Міф третій: Ви наркоман, і брали мікропозик на покупку наркотиків. У свою чергу МФО про це знала, але попри все перерахувала вам гроші. Її можна як то покарати.

Не секрет, що чимала частина позичальників бере мікрокредити саме з метою покупки наркотичних засобів. Але навіть якщо ви зможете довести, що в момент видачі мікрокредиту МФО знала про ваших дійсних цілях, для вас нічого не зміниться. Тільки мікрофінансових організація має право приймати рішення видавати вам кредит чи ні. МФО не втрачатиме таких клієнтів як наркомани, адже за них можуть повернути кредит батьки, бабусі, дідусі або просто знайомі.

Міф четвертий: МФО не нараховуватиметься вам відсотки і пеню, якщо ви військовослужбовець.

Так, дійсно пункт 15 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» говорить про те, що в особливий період військовослужбовцям не нараховуються відсотки і пеня. Але МФО, на відміну від банків, плювати хотіли на цей закон. Навіть далеко не всі банки його дотримуються. Навіщо їм втрачати прибуток. І вступати з ними в якусь полеміку абсолютно безглуздо. Навіть якщо ви військовослужбовець, мікрофінансових організація вимагатиме від вас повернення боргу з нарахованими штрафними санкціями. А якщо справа торкнеться суду, то вони просто скажуть, що вони не знали про те, що ви військовослужбовець.

Міф п'ятий: Можна визнати себе банкрутом і не віддавати мікропозик.

По-перше, навіть якщо ви себе 10 разів визнаєте банкрутом, мікропозики від вас не відстануть. Це не допоможе, за законом дійсно вони втратять своє право вимоги, але по факту вам буде продовжувати телефонувати і надсилати листи.

По-друге, процедура банкрутства дуже дорога, і цією справою є сенс займатися, якщо у вас валютний іпотечний кредит. За мікропозик це робити безглуздо, оскільки за витрачені гроші вам простіше буде позакривати всі борги. Стартує процедура банкрутства від 50 тисяч гривень, а весь процес вам обійдеться близько 200 тисяч гривень. Ось і вся математика.

Міф шостий: Якщо минув строк позовної давності, кредит можна не віддавати.

Це не зовсім так, термін позовної давності діє тільки для суду. Тобто, кредитор просто втрачає своє право на звернення до суду з позовом. Вірніше в суд він звернутися може, але такий судовий процес ви можете виграти, використовуючи заяву про застосування позовної давності. Кредитор не втрачає свого права вимагати від вас борг, якщо минув строк позовної давності. Ці поняття потрібно чітко розрізняти. Закінчення позовної давності не означає, що ви нічого не повинні.

Головне: Пам'ятайте, МФО націлена лише на одне - щоб вас глибше загнати в борги. Їм не цікаві клієнти, які вчасно все повертають. У них основний заробіток йде не з відсотків за користування кредитними коштами, а саме з боржників, які виходять на прострочення. Тільки тоді вони можуть нарахувати несумірні штрафні санкції та пеню.